Ana içeriğe atla

HAZIRLIK PROGRAMI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Programı isteğe bağlı ve zorunlu programlardan oluşmaktadır. Aşağıda her iki programla ilgili sıkça sorulan sorulara cevap sunulmuştur.

  1. İsteğe bağlı hazırlık sınıflarının kontenjanlarına öğrenciler hangi sıralamaya göre alınacaklar?

İlgili yönetmelik maddesi gereğince:  “(2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimine başvuruların belirlenen kontenjanı aşması halinde, istekliler ÖSYM puan sıralaması esas alınarak kontenjan sınırları içinde hazırlık sınıfına kaydedilir. Kontenjanın aşılması durumunda ASİL ve YEDEK listeler oluşturulacak ve ilan edilecektir.”

  1. Zorunlu Hazırlık Programına kayıtlar nasıl yapılmaktadır?

Üniversitemizde kayıtlı olduğu bölümde (ör. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü)  öğretim dili %30 yabancı dil ağırlıklı olan bölümlere kayıt yaptıran öğrencilerin Hazırlık Programına başvuru şartı aranmaksızın Hazırlık Programına kayıtları otomatik olarak yapılır.

  1. Hazırlık Programında (isteğe bağlı ve zorunlu)  hangi yabancı dil öğretilmektedir?

Hazırlık Programı yabancı dil eğitimi İngilizcedir.

  1. Hazırlık Programında dersler yüz yüze mi yoksa çevrimiçi mi yapılacak?

Hazırlık Programında (isteğe bağlı ve zorunlu) dersler 2023-2024 akademik yılı için örgün (yüz yüze) olarak ilerleyecektir. Değişen şartlar olursa web adresinden duyurulacaktır.

  1. İsteğe bağlı hazırlık sınıfına kaydımın yapıldığından nasıl emin olurum?

Ön Kayıt Başvurularının ardından kesin kayda hak kazanan öğrenciler, kesin kayıtlarını İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Kayıt Dilekçesini üzerinden tamamladıktan sonra İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Sınıflarına kaydolmuş olacaklardır.

  1. İsteğe bağlı hazırlık sınıfında kesin kayıt yaptırdım ama devam etmek istemiyorum ne yapabilirim?

İsteğe Bağlı Hazırlık Programı öğrencileri, hazırlık sınıfları için yaptırdıkları kayıt işlemini iptal ettirmek istemeleri durumunda öğretim başlamasından en geç on iş günü sonra dilekçe ile hazırlık sınıfından ayrılabilir. Bu durumda öğrencilerin web adresindeki İsteğe Bağlı Hazırlık Feragat Dilekçesinin çıktısını alıp doldurup yüksekokula ibraz etmeleri gerekmektedir.  

  1. Zorunlu Hazırlık Programından muaf olmak için ne yapmalıyım?

Üniversitemiz akademik takviminde tarihleri belirtilen yeterlik sınavına girip 70 puan alan öğrenciler zorunlu hazırlık programından muaf olur ve kayıtlı oldukları bölümde öğrenimlerine devam etme hakkı kazanır.

Ek olarak akademik yıl boyunca Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve yürürlükte olan merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarında Avrupa Ortak Dil Referansı (CEFR) kapsamında B2 düzeyinde yabancı dil belgesine sahip olduğunu belgeleyen adaylar Zorunlu Hazırlık Programından muaf sayılır. 

  1. Hazırlık Programında dersler nerede yapılmaktadır?

Hazırlık Programında (İsteğe Bağlı ve Zorunlu) dersler Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Esentepe Kampüsü’nde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu binasında yapılmaktadır.

  1. Hazırlık Sınıflarında fotokopi, korsan vb. kitaplar kullanılabilir mi?

“5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında” korsan ve fotokopi kitaplar kullanılması kesinlikle yasaktır. Özellikle öğrencilerin online ilerlemesini takip etmek için orijinal (karekodlu/LMS giriş şifreleri olan) eserleri kullanması gerekmektedir. Detaylar YDY web sitemizde duyurulacaktır.

  1. İsteğe bağlı hazırlık okumamın ne gibi faydaları olur?

Hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayan öğrenciler öncelikli olarak CEFR seviyelerinden B1+ seviye İngilizce öğretim programını tamamlamış olacaklardır. Ayrıca bu öğrenciler kendi bölümlerinde İngilizce olarak verilen intro dersleri (Ör. Teknoloji Fakültesi’nde verilen İngilizce Fizik vb. dersler) almaya hak kazanacaklardır. Bu şekilde hem yurtiçinde hem de yurt dışında meslekleri ile ilgili uluslararası düzeyde ilerleme için avantaj sağlamış olacaklardır.

  1. Hazırlık Programında devam-devamsızlık işlemleri nasıldır?

Hazırlık Programında (İsteğe Bağlı ve Zorunlu) devam-devamsızlık işlemleri dersi veren öğretim elemanları tarafından düzenli olarak tutulmaktadır. Programa kayıtlı öğrencilerin akademik yıl boyunca derslerin %85’ine katılım göstermesi gerekmektedir. Akademik yıl boyunca Hazırlık Programı derslerine %15 devamsızlık yapan öğrenciler hazırlık programından başarısız sayılırlar.

Hazırlık programında devam-devamsızlık süreçlerinde “Heyet Raporu” dışında herhangi bir rapor, evrak vb. kabul edilmemektedir. Öğrencilerin devam-devamsızlık işlemlerinde heyet raporu dışında sunulan evraklar geçerli sayılmamaktadır.

  1. Hazırlık Programında başarılı sayılmam için geçme notumun kaç olması gerekir?

Akademik yıl boyunca yapılan ara sınav (vize), kısa sınav (quiz), proje, ödev ve final sınavı sonucunda elde edilen akademik ortalama notun en az 70 olması gerekmektedir.

  1. Akademik yıl içerisinde yapılan ara sınav (vize), kısa sınav, final vb. sınavlara katılım sağlayamadım. Mazeret Sınavına başvurmak için ne yapmalıyım?

Akademik Yıl içerisinde yapılan Kısa sınavların (quiz) mazeret sınavı yapılmamaktadır. Ancak ara sınav (vize) veya final sınavına katılamayan öğrencilerin “Heyet Raporu” sunması koşulu ile mazeret sınavına girme hakkı bulunmaktadır.

 

***Hazırlık Programı hakkında detaylı bilgi için Öğrenci El Kitabını inceleyiniz.   https://yd.subu.edu.tr/sites/yd.subu.edu.tr/files/2023-09/SUBU-YDYO%20%C3%B6%C4%9Frenci%20el%20kitab%C4%B1%207%20eyl%C3%BCl%202023%20%281%29.pdf